Belgelendirmenin amacı nedir?
Sertifikasyonun temel amacı, sertifikalı yönetim sisteminin belirtilen koşulları karşıladığına dair tüm ilgili taraflara güvence sağlamaktır. Bir sertifikasyonun değeri, yetkili ve bağımsız bir üçüncü tarafça yapılan bir değerlendirme yoluyla kamuoyunda yaratılan güven unsurudur.
ISO denetiminde nelere bakılır?
ISO 27001 denetiminde, yetkin ve objektif bir denetçi şunları inceler: ISMS veya unsurları ve standardın gerekliliklerini, kuruluşun kendi bilgi ihtiyaçlarını, ISMS hedeflerini, ISO 27001’de belirtilen politikaların, süreçlerin ve diğer kontrollerin uygulanabilirliğini ve etkinliğini karşılayıp karşılamadığını kontrol eder. Bu, yetkin ve objektif bir denetçinin şunları incelemesini içerir: ISMS veya unsurları ve standardın gerekliliklerini, kuruluşun kendi bilgi ihtiyaçlarını, ISMS hedeflerini, politikaları, süreçleri vb. karşılayıp karşılamadığını kontrol eder. Diğer kontroller pratik ve etkilidir.
Sertifikasyon denetlemesi nedir?
Sertifikasyon süreci Sertifikasyonun bir parçası olarak, sertifikasyon denetimi her zaman uzun vadeli bir sertifikasyon sürecinin bir parçasıdır. Bu, standartlara bağlı olarak 1 ila 3 yıllık bir süre boyunca kapsamlı bir sistem incelemesi ve sistem izleme içerir.
Belgelendirme işi nedir?
Şirketler, belirli bir standardın karşılandığını göstermek ve kanıtlamak için sertifika almalıdır. Sertifikasyon, söz konusu standardın gerektirdiği uygulamaların takip edilmesini sağlamak için akredite üçüncü taraf sertifikasyon kuruluşları tarafından gerçekleştirilen bir uygunluk değerlendirme biçimidir.
Belgelendirme kapsamı nedir?
Sertifikasyon, ilgili standardın gerekliliklerinin karşılandığından emin olmak için akredite dış sertifikasyon kuruluşları tarafından gerçekleştirilen bir uygunluk değerlendirmesidir. Bir belge (sertifika) yalnızca standarda uygunluk gösterildiğinde verilir.
Belgelendirme sorumlusu ne iş yapar?
Teknik bilgi gerektiren konularda verilen kalite belgelerini düzenleyen ve doğrulayan uzmana sertifikasyon uzmanı denir. Tehlikeli endüstriyel makinelerin veya yapıların standartlara uygun olup olmadığını belgeleyen belgeler konusunda uzmandır.
ISO denetimi kaç yılda bir yapılır?
Ülkemizde ve tüm dünya ülkelerinde ISO kalite belgelerinin geçerlilik süresi 1 yıldır. 3 yıl doküman hazırlama yapılmakta olup her yıl ara denetim ve izleme işlemleri yapılmaktadır.
ISO neyi denetler?
Bu, bu kalite sertifikalarının ait olduğu standardın, ISO sertifikalı şirketlerin iş uygulamalarının denetimini içerir. Bu denetimler iki alana ayrılır: sertifikasyon ve yıllık ara denetimler.
ISO 9001 denetimini kim yapar?
ISO 9001 denetimi, bir kuruluşun kalite yönetim sisteminin standartlara uygun olup olmadığını doğrulamak için bir süreçtir. Denetim genellikle belgelendirme kuruluşları, iç denetim ekipleri veya dış denetçiler tarafından gerçekleştirilir.
Denetim türleri nelerdir?
Farklı denetim türleri üç başlık altında ele alınabilir. Bunlar; yıllık mali tablo denetimi, uyumluluk denetimi ve operasyonel denetimdir. Türkiye’de denetim denildiğinde akla ilk gelenler muhasebe denetimleri ve bağımsız denetimlerdir. Bağımsız denetim, yıllık mali tabloların denetimidir.
CRMA nedir?
CRMA, iç denetçiler için tek risk yönetimi güvence sertifikasyonudur ve denetim komitelerine ve üst düzey yönetime, iç denetçiler için etkili risk yönetimi güvencesi sağlamak için gereken derinlemesine organizasyonel bilgi ve gelişmiş becerileri sağlamak üzere özel olarak tasarlanmıştır.
SGS denetimi nedir?
SGS tarafından sevkiyat öncesi denetim – ürünlerinizin kalite standartlarını, teknik özellikleri ve sözleşmesel gereklilikleri karşıladığından emin olmak için. Ürünlerinizi nasıl gönderirseniz gönderin, amaçlandığı gibi ulaştığından ve tüm ilgili gereklilikleri karşıladığından emin olmanız gerekir.
ISO belgelendirme nedir?
Şirketlerin ISO standartlarını kurallara uygun olarak uyguladığını ve gerekli şartların sağlandığını gösteren bir belgedir. ISO sertifikası aynı zamanda bu sertifikayı almaya hak kazanan şirketin ISO sertifikasını veren bağımsız bir belgelendirme kuruluşu tarafından kontrol edildiğinin ve denetlendiğinin bir göstergesidir.
MYK belgesi mi ustalık belgesi mi?
Mesleki yeterlilik belgesi, sınavla elde edilen ve kişinin bir meslekte uzmanlaştığını ve o meslek alanında yetkin olduğunu kanıtlayan bir belgedir. Aynı şekilde, ustalık belgesi, kişinin o meslekte usta olduğunu ve belirli bilgi ve deneyime sahip olduğunu kanıtlayan bir sınavla elde edilen bir belgedir.
Belgelendirme desteği nedir?
Sertifikasyon Desteği, şirketlerin iş süreçlerini, ürün ve hizmetlerini standartlaştırmalarını sağlayacak belgeleri edinmelerini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Belgelendirme şirketi ne iş yapar?
Belgelendirme şirketleri, kalite, çevre yönetimi, gıda güvenliği, iş sağlığı ve güvenliği, bilgi güvenliği, enerji yönetimi ve uygunluk değerlendirmesi gibi birçok alanda kuruluşların uygunluk belgesi alması için hizmet veren kuruluşlardır.
Ürün belgelendirme nedir?
Ürün belgelendirme, bir ürünün performans, sağlık, kalite, çevre vb. gibi belirli bir standart, yasa veya yönetmeliğe ilişkin gerekliliklerini doğrulama sürecidir. Bu doğrulama, ürünü piyasaya sürmek veya ihraç etmek için bir ön koşul olabilirken, bazı durumlarda gönüllülük esasına göre de yapılabilir.
Belgelendirme desteği nedir?
Sertifikasyon Desteği, şirketlerin iş süreçlerini, ürün ve hizmetlerini standartlaştırmalarını sağlayacak belgeleri edinmelerini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Belgelendirme nasıl yapılır?
Sertifikasyon faaliyetleri, üretim sahasının denetlenmesi ve sertifikalandırılacak ürünün ilgili Türk standartlarına/kriterlerine göre denetlenmesi ve test edilmesini içerir. Üretim sahası ve ürün uygunluğunun belirlenmesinden sonra, işlemler Sertifikasyon Karar Organı (Komite) tarafından sonuçlandırılır.