Karara çıkmış dosyadan feragat edilir mi?
ÖZET: Yargılama, karar kesinleşmeden önce herhangi bir zamanda durdurulabilir. Ancak, karardan sonra gerçekleşen ve temyizin incelenmesine usul engeli oluşturan feragat hakkında karar verme yetkisi, kararı veren mahkemeye aittir.
Karara çıkmış dosya iptal edilir mi?
Dosyada bir karar verildiğinde karar kesinleşir, uygulanır ve kararda hiçbir zaman değişiklik yapılamaz.
Dava ne zamana kadar geri alınabilir?
Davanın geri çekilmesi için davalının açık rızası gerekir. Karar kesinleşinceye kadar dava geri çekilebilir.
Davayı geri çekme ücreti ne kadar?
Dava terk edilir, anlaşmaya varılır veya reddedilirse, yasal masraflar aleyhinize bir hüküm verilmiş gibi tahsil edilecektir. Ancak, avukatlık ücretleri için de aynı şey geçerlidir. Ön incelemeye kadar hukuk bürosunu kullanmazsanız, avukatlık ücretinin yarısı tahsil edilecektir ve ön inceleme raporu imzalanana kadar hukuk bürosunu kullanmazsanız, tam ücret tahsil edilecektir.
Karara çıkmış dava ne zaman sonuçlanır?
Hakkında karar verilen dosya kesin dosyadır. Reddedilen dosya hakkında gerekçeli karar yazma süresi ceza mahkemelerinde on beş gün, hukuk mahkemelerinde ise bir aydır.
Davadan feragat halinde masrafları kim öder?
(1) Feragat veya kabul eden taraf, aleyhine açılan davada hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir. Feragat ve kabul, başvurunun sonucunun yalnızca bir kısmına ilişkin ise yargılama giderleri için verilecek ceza buna göre belirlenir.
E-devlette dosya durumu karara çıkmış ne demek?
Karara bağlanmış dosya, kesinleşmiş dosyadır.
Karara çıkmış dosya tebliğ edilmezse ne olur?
Başka bir deyişle, kararın kesinleşmesini sağlamak veya itiraz hakkını kullanmak için tarafların mahkemeye başvurarak gerekçeli kararın taraflara tebliğini istemeleri gerekir. Aksi takdirde gerekçeli karar tebliğ edilmezse karar kesinleşmez.
Kesin karara itiraz edilebilir mi?
Olağanüstü yasal yollar, doğası gereği, kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı bir itirazdır ve kanunda belirtilen makam tarafından itiraz edilebilir. Bölge mahkemesi kıdemli cumhuriyet savcısının itirazı da olağanüstü yasal yollardan biridir.
Davayı geri çekme nasıl olur?
Davanın geri alınması talebi ve buna rızanın mahkemeye (başvuru ile veya duruşma tutanağı ile) sunulması gerekir. Davalı, davacının davadan geri çekilmesini açıkça kabul ederse mahkeme bu hususta karar vermez (Kuru, B.: Hukuk Muhakemeleri Usulü, s. 1686).
Feragat ücreti ne kadar?
Feragat ve kabul halinde yargılama giderleri 492 sayılı Harçlar Kanununun 22. maddesinde düzenlenmiştir. “Davadan feragat, davanın kabulü veya uzlaşma ilk duruşmada yapılırsa kararın üçte biri, sonra yapılırsa üçte ikisi alınır ve harç tahsil edilir.” Burada nisbi harç değil, maktu harç söz konusudur.
Davadan vazgeçme ne zamana kadar yapılabilir?
Feragat süresine ilişkin düzenleme Medeni Kanun’un 310. maddesinde yer almaktadır. Maddenin düzenlemesine göre feragat, davanın açılmasından hükmün kesinleşmesine kadar geçen sürede mümkündür. Feragat eden davacı aleyhine yapılmış sayılır, yani kaybetmiş sayılır.
Davadan vazgeçmek için nereye başvurulur?
Ara sırasında davacılar katibe gider ve davalarından vazgeçmek istediklerini beyan eden dilekçelerini sunarlar. Süreç katibin davacıyı tanımlaması ve imzasını almasıyla sona erer (davacının yanında kimliği bulunmalıdır).
Davayı kaybeden avukat ücretini öder mi?
Avukat davayı kaybederse para öder mi? Dava kaybedilirse karşı tarafın avukatlık ücretleri ve mahkeme masrafları kaybeden tarafa aittir.
Davadan feragat edince ne olur?
Feragat, kesin bir hüküm gibi sonuçlar doğurur (Madde 311) ve davacı feragati iptal edemez. Bu karara yalnızca usul kurallarının ihlali gerekçesiyle itiraz edilebilir. Aynı davada feragatin hata, hile veya iğrenme nedeniyle geçersiz olduğu iddia edilebilir veya feragati iptal etmek için ayrı bir dava açılabilir.
Davadan feragat hangi aşamada yapılabilir?
Davadan feragat, kesin hüküm tarihine kadar her zaman yazılı veya sözlü beyanla yapılabilir. Feragat hiçbir durumda diğer tarafın (davalı) rızasına veya mahkemenin rızasına tabi değildir.
Davadan feragat ne zamana kadar mümkün?
Feragat ve davanın kabulü, hüküm kesinleşene kadar her an gerçekleşebilir. Feragat ve kabulün kesin hüküm gibi hukuki sonuçları vardır. İrade eksikliği varsa, feragat ve kabulün iptali talep edilebilir.
Davadan feragat edilirse mahkeme ne karar verir?
Kararı veren mahkeme, davacının feragat talebi doğrultusunda ek bir karar verecektir. Görüldüğü üzere, karar kesinleşmeden önce herhangi bir zamanda feragat yapılabilir. Ancak, karar kesinleştikten sonra feragat talep edilemez.
Feragat ücreti ne kadar?
Feragat ve kabul halinde yargılama giderleri 492 sayılı Harçlar Kanununun 22. maddesinde düzenlenmiştir. “Davadan feragat, davanın kabulü veya uzlaşma ilk duruşmada yapılırsa kararın üçte biri, sonra yapılırsa üçte ikisi alınır ve harç tahsil edilir.” Burada nisbi harç değil, maktu harç söz konusudur.