Kesinleşmeden icraya konulamayacak kararlar nelerdir?
Hangi kararlar kesinleşene kadar uygulanamaz? Aile ve kişisel hukuk kararları: Boşanma, velayet, kişisel ilişkilerde değişiklik veya isim değişikliği gibi davalarda verilen kararlar kesinleşene kadar uygulanamaz. Ancak, nafaka konularındaki kararlar bu istisnadan muaftır.
Sulh hukuk tahliye kararı kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
Hukuk Mahkemesi tarafından alınan tahliye kararına göre tahliye sürecinde izlenecek adımlar. Tahliye davasında alınan karar kesinleşmeden önce icrası mümkün olan kararlardan biridir. Bu nedenle kiracıyı tahliye etmek için kesin kararın beklenmesine gerek yoktur…
Tahkim kararları kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuran davacı, hakemin veya tahkim kurulunun kararını derhal icra takibine tabi tutabilir. Kararın genellikle kesin ve bağlayıcı olması gerekmez.
Kat mülkiyetinden kaynaklanan davalar kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
Bu nedenle yargılama sonunda verilen karar kesinleşmeden önce icra edilemez. Bir mal üzerindeki ayni hakkı ihlal edilen kişinin mülkiyet haklarıyla ilgili olan bu gibi durumlarda, iç hukuk yolları tüketildikten sonra AİHS’ye Ek Protokol No. 1 uyarınca AİHM’ye bireysel başvuruda bulunma imkânı vardır.
Ceza hükümleri kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
9. Ceza mahkumiyetlerine ilişkin hükümlerin kesinleşmeden infaz edilemeyeceği (CMK m.4) göz önüne alındığında, bu kararlara ek olarak hükmedilen tazminat, yargılama giderleri ve avukatlık ücretlerine ilişkin hüküm bölümünün kesinleşerek infaz edilmesi gerekmektedir.
Şahsın hukukuna ilişkin davalar nelerdir?
Aile ve şahıs hukuku davaları, sulh veya çekişmeli boşanma davaları, nafaka, velayet, maddi ve manevi tazminat davaları, malvarlığı haklarının tasfiyesi, mal paylaşımına ilişkin katılma ve katkı talepleri, soybağı tespiti davaları, soybağı reddi, tanıma vb. Babalık davaları Daha fazla makale…
Sulh hukuk mahkemesi kararları kesinleşmeden icra edilebilir mi?
Kural olarak, mahkeme kararının tenfizi için hukuki kuvvet aranmaz.
Sulh hukuk tahliye kararı nasıl icraya konur?
Kiracıya karşı icra takibinin başlatılması belirli bir hukuki prosedüre tabidir. Öncelikle tahliye kararı Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilmelidir. Daha sonra bu kararın icrası için yetkili icra makamına başvurulur. Sulh Hukuk Mahkemesi tahliye kararının hukuki geçerliliğini sağlar.
Tahliye taahhütnamesi tehiri icra kararı alınır mı?
Sulh Hukuk Mahkemesi’nin tahliye kararına karşı ertelenmiş infaz kararı verilebilir. İtirazınıza yürütmenin durdurulması talebinizi eklemeyi unutmayın. Daha sonra, doğru hatırlıyorsam, Sivil İcra Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması talebinde bulunmalı ve icra dosyanıza bir teminat yatırmalısınız.
Tahkim kararı icraya nasıl konulur?
Hakem kararları mahkeme kararı veya izni olmaksızın doğrudan icra edilebilir. Tahkim kararları, arabuluculuk süreci sonunda verilen kararlarda olduğu gibi, icra edilebilirlik belgesi alınarak uygulanır.
Tam yargı kararı kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
Sonuç olarak; belirli bir miktar parayı ilgilendiren alacaklar hakkında idari yargı mercilerince açılan icra davaları sonucunda verilen kararların icra takibine konu olabilmesi için kesinleşmiş olması gerekmemekte olup, İYUK’un 28/1. maddesinde öngörülen 30 günlük sürenin beklenmesine gerek bulunmamaktadır.
Kesin karar için kesinleşme şerhi gerekir mi?
Mahkeme, yargılama sonunda alınan kararın kesinleştiğine dair nihai bir görüş alacaktır. Bu raporun alınabilmesi için kararın kesin olması gerekir.
Hangi davalar kesinleşmeden icraya konulamaz?
Hangi kararlar kesinleşmeden uygulanamaz? – Aile ve şahsi hukuktaki kararlar kesinleşmeden icra edilemez. Bu bağlamda boşanma davası, velayet davası, kişisel ilişkinin değiştirilmesi davası veya isim değişikliği davası gibi davalarda uygulanabilmesi için kararın kesinleşmiş olması gerekir.
Gerekçeli karar tebliğ edilmeden icra takibi yapılabilir mi?
Temyiz hakkının kullanılması için süre, gerekçeli kararın taraflara veya avukat tarafından temsil ediliyorlarsa avukatlarına tebliğ edilmesiyle başlar. Ancak hükmün icrası, temyiz hakkından bağımsız bir yöntemdir. Bu nedenle, bir kararın gerekçeleri yazılı olarak belirtilmişse, icra takibine başlamak için tebliğ edilmesini beklemek gerekmez.
Apartman yönetimi icraya verebilir mi?
Ayrıca 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 20 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre yönetici, kat malikine karşı masrafları veya avans payını ödemediği takdirde dava açmaya ve kendiliğinden icra takibi yapmaya yetkilidir.
Hangi vekalet ücretleri kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
Yargılama masrafları, avukatlık ücreti, faiz, kötü niyet tazminatı, icranın reddi nedeniyle tazminat gibi tali masraflar, kesinleşmeden önce icrası mümkün olmayan kararların, karar kesinleşmeden önce icrası mümkün değildir.
Kişisel ilişki kurulması kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 367/2 maddesine göre, aile ve kişisel haklara ilişkin hükümler kesinleşmedikçe kovuşturulamaz. Çocuğun teslimine ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin kararlar kesinleşmedikçe icra edilemez. (Baki Kuru-İcra ve İflas Hukuku El Kitabı, 2013, 2. baskı, s. 923-924).
İtirazın iptali davasında kesinleşme şart mı?
İtirazın iptaline ilişkin kararın kesin ve bağlayıcı olması gerekmez.
Ziynet eşyası davası kesinleşmeden icraya konulabilir mi?
Mücevher alacağına ilişkin hükmün kesinleşmeden önce icrası mümkündür.