İçeriğe geç

Anayasanın 71 Maddesi Nedir

Anayasanın 72. maddesi nedir?

Anayasanın 72. maddesine göre bu, her Türk’ün hakkı ve ödevidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin her erkek vatandaşı askerlik hizmetini yapmakla yükümlüdür. 2. Askerlik hizmeti, 7179 sayılı Askerlik Kanunu ile düzenlenmiş olup, bu Kanun hükümlerine göre yedek subay, yedek astsubay, astsubay ve er olarak yapılır.

Anayasa 70 maddesi nedir?

Anayasa’nın 70. maddesinin birinci fıkrası şöyle der: “Her Türk kamu hizmetine girme hakkına sahiptir.” Kamu hizmetine erişim hakkı garanti altına alınmıştır. Bu hak sadece kamu hizmetine girmeyi değil aynı zamanda kamu hizmetinde kalmayı/güvence altına almayı da sağlar.

Anayasanın 73 maddesi nedir kısaca?

Vergi borcu Madde 73 – Herkes, kamu giderlerini karşılamaya yetecek mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adil ve dengeli bir şekilde dağıtılması maliye politikasının sosyal amacıdır. Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konur, değiştirilir veya kaldırılır.

Türkiye şu an hangi anayasayı kullanıyor?

13 Eylül 2024’te gözden geçirilen kararlı sürümü gösteriyor. Gözden geçirilmeyi bekleyen üç değişiklik. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası veya resmi olmayan kullanımıyla 1982 Anayasası, 9 Kasım 1982’den beri yürürlükte olan Türkiye Anayasası’dır.

Anayasanın 74. maddesi nedir?

Madde 74: Vatandaşlar (Ek fıkra: – 4709/26 md.) ile Türkiye’de oturan yabancılar, karşılıklılık ilkesi gözetilmek kaydıyla, kendileri veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetlerini yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazılı olarak bildirme hakkına sahiptirler.

Anayasanın 75. maddesi nedir?

Yirmi bir yaşını dolduran her Türk vatandaşı halkoylamasına katılma ve oy kullanma hakkına sahiptir. Madde 75 – (Bu 2709 sayılı Kanun hükmüdür.) Türkiye Büyük Millet Meclisi, genel oyla seçilen dörtyüz milletvekilinden oluşur. Madde 175 – (Bu 11.09.2019 tarihli ve 2709 sayılı Kanun hükmüdür.)

Anayasanın 76 maddesi nedir?

(Değişik fıkra: -5982/3 md.) Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak ceza soruşturması veya kovuşturması sonucu yargı kararıyla sınırlanabilir. Vatandaş sınır dışı edilemez ve ülkeye girme hakkı elinden alınamaz.

Anayasada 77 madde nedir?

MADDE 77 – Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi beş yılda bir aynı gün yapılır. Süresi dolan üye yeniden seçilebilir. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda gerekli çoğunluk sağlanamazsa, ikinci tur 101 inci maddede belirtilen usule göre yapılır.

Anayasada 78 madde nedir?

Anayasa’nın “Türkiye Büyük Millet Meclisi Seçimleri ve Ara Seçimlerinin Ertelenmesi” başlıklı 78. maddesi şöyledir: “Savaş sebebiyle yeni seçim yapılmasına imkân kalmazsa, Türkiye Büyük Millet Meclisi, seçimlerin bir yıl ertelenmesine karar verebilir.

Anayasanın ilk 3 madde nedir?

“Anayasanın 1. maddesindeki, Hükümet şeklinin Cumhuriyet olduğu hükmü, 2. maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesindeki hükümler değiştirilemez ve tadil edilemez.” 16 Eylül 2024

Anayasanın 82 maddesi nedir?

Haberleşmelerin gizliliği esastır. Kanunda açıkça belirtilen hâllerde, hâkim kararı usulüne uygun olmadıkça; Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde, kanunla yetkili kılınan merciin emri olmadıkça; Haberleşme engellenemez ve gizliliğine aykırı davranılamaz.

Anayasanın 66 maddesi nedir kısaca?

Madde 66. – Türk, Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan kimsedir. Türk ana veya babanın çocuğu Türktür. (Son cümle mülga: 3.10.

Anayasayı kim kurdu?

Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi, 20 Ocak 1921’de “Teşkilat-ı Esasiye Kanunu” adı altında modern anlamda ilk anayasayı kabul etti. Bu anayasanın en temel özelliği, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olmasıdır.

TC dini İslamdır ne zaman kaldırıldı?

1924 Anayasası’nda Değişiklikler 10 Nisan 1928 tarihli değişiklikle Anayasa’nın 2. maddesindeki “Türkiye Devleti’nin dini İslam’dır” hükmü kaldırıldı. Ayrıca milletvekillerinin yeminlerindeki “Yemin ederim” ifadesi yerine “Namusum üzerine yemin ederim” ibaresi konuldu.

TC Anayasasını kim yazdı?

Anayasa’nın hazırlanması ve kabul edilmesi süreci şöyleydi: Danışma Meclisi ilk olarak üyeleri arasından 15 üyeden oluşan bir “Anayasa Komisyonu” seçti. Bu komisyon 23 Kasım 1981’de çalışmalarına başladı ve hazırladığı Anayasa taslağını 17 Temmuz 1982’de Danışma Meclisi’ne sundu.

Cumhurbaşkanı hangi kanunu meclise geri gönderemez?

A – Kanunların Geri Gönderilmesi 1982 Anayasası’na göre Cumhurbaşkanı, yayımlanmasını uygun görmediği kanunları, gerekçeleriyle birlikte, yeniden görüşülmek üzere onbeş gün içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geri gönderir. Bütçe kanunları bu hükmün dışındadır (madde 89/2).

Kaç yaşından sonra askerlikten muaf olunur?

B. Özel statü kapsamına giren ve statülerini koruyarak askerlik yaşı dışında kalan kişiler (49 yaş üstü kişiler) askerlikten muaf tutulurlar. Muafiyet belgesi, Başbakanlık Bakanlığı ve Seferberlik Dairesi Başkanlığı’na başvuruda bulunularak alınır.

40 yaşında askere alınır mı?

Yabancı parayla askerlik için 38 yaş sınırı kaldırılmış olup, bu yaştan (6 yaş) sonra başvuru yapılabilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin dini nedir?

Türkiye Devletinin yönetim şekli Cumhuriyettir. Madde 2.- (Asıl metin) Yasama ve yürütme yetkileri, milletin tek ve gerçek temsilcisi olan Büyük Millet Meclisinde toplanmış ve teşekkül etmiştir. Madde 2.- (Değişik: 29.10.)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir